Par digitālo platformu www.lietovelreiz.lv

Lietas ir jālieto, jādod tām vairāk iespēju un jārūpējas, lai tās kalpotu ilgāk. Digitālās platformas www.lietovelreiz.lv mērķis ir mudināt sabiedrību iesaistīties aprites ekonomikā, sniedzot gan izglītojošu, gan arī praktisku informāciju par alternatīvām jaunu preču iegādei. 

Latvijā sadzīves atkritumu apjoms uz vienu iedzīvotāju pieaug straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā. Lai mazinātu šo apjomu, viens no risinājumiem – otrās dzīves došana lietām, neļaujot tām nonākt atkritumu plūsmā.

No atkritumiem uz resursiem

Platforma ir izstrādāta kā viens no posmiem Eiropas Savienības Vides un klimata pasākumu programmas LIFE integrētajam projektam „No atkritumiem uz resursiem” (LIFE Waste To Resources IP), lai piedāvātu iedzīvotājiem uzzināt visu informāciju par aprites ekonomikas iespējām un jaunumiem Latvijā.

Projekts tiks īstenots laikā līdz 2028. gada 31. decembrim, izveidojot visā Latvijā tādu ekonomikas sistēmu, kas plašai sabiedrības daļai nodrošinās iespēju izmantot resursus atkārtoti.

Sistēmas izveide paredz arī remonta un pārstrādes centru izveidi pašvaldībās, kā arī elektrisko, elektronisko, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu remontdarbnīcu un nomas centru attīstību.

Finansiālais nodrošinājums un partnerība

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības vides un klimata programmas LIFE un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

Digitālo platformu izstrādā biedrība “Zero Waste Latvija”, sadarbojoties ar uzņēmumiem SIA “ZAAO”, SIA “Clean R”, SIA “Eco Baltia Vide” un biedrību “Zaļā brīvība”, kā arī iniciatīvu “Tīri.Labi. Pilsēta bez atkritumiem”. Esam nodibinājuši partnerību arī ar Gētes institūtu un tā izveidoto Rīgā unikālo “Lietu bibliotēku”, kustību “Ū-Vitamīns”, Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centra koprades – tehnoloģiju telpu “OpenLab”, koprades darbnīcu “DARE” Valmierā, multifinkcionālo darbnīcu “Zindari” Cēsīs.

Aktīvi tiek strādāts, lai izveidotu sadarbību ar citiem potenciālajiem partneriem, kuri visā Latvijā veicina aprites ekonomiku piedāvājot iedzīvotājiem iespējas koplietot iekārtas un aprīkojumu, iegādāties atkārtoti izmantojamas lietas vai saņemt tās bez maksas.

Projektā šobrīd iesaistīti 22 partneri. Projekta vadošais partneris ir Klimata un enerģētikas ministrija.

Apritīgu pakalpojumu kartē pieejama arī informācija par Ogres Centrālo bibliotēku, kas piedāvā grāmatu maiņas punktu, kas izvietots pie Informācijas centra, gan iespēju uzpildīt līdzpaņemto ūdens pudeli, lai, uzturoties bibliotēkā, varētu remdēt slāpes. Ogres Centrālajā bibliotēkā arī tiek veikta novada publisko bibliotēku grāmatu restaurācija.

Vairāk aicinām lasīt ŠEIT.

Informācijas avots: lietovelrez.lv