Nacionālās skaļās lasīšanas sacensībās piedalās Ogres reģionālais čempions Leila Rudovica

30.septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināls, kurā piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas, lai sacenstos par nacionālā lasīšanas čempiona titulu. Ogres reģionu sacensību finālā pārstāvēja Ikšķiles vidusskolas skolniece Leila Rudovica.

Lasītprieka sacensības LNB rīko kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā jau kopš 2017. gada, aicinot 5. un 6. klašu skolēnus piedalīties aizraujošā programmā, drosmīgi uzstāties publikas priekšā un iesaistīt skolas biedrus grāmatu lasīšanā.

“Skaļā lasīšana” norisinās visā Latvijā – vispirms klasē, tad skolā vai bibliotēkā, reģionā un noslēgumā valsts finālā. Šogad Rīgā ieradās 30 reģionālie lasīšanas čempioni, klātienē viņus atbalstīja līdzjutēji.

2023.gadā Skaļās lasīšanas sacensībās visā Latvijā ir piedalījušies vairāk kā četri tūkstoši 5. un 6. klašu skolēnu, kuri ir vēlējušies iemācīties lasīt tā, lai tas būtu aizraujoši pašiem un pārējiem būtu interesanti klausīties.

Sacensības vērtēja tiesnešu komanda – LNB Atbalsta biedrības direktore Kārina Pētersone, rakstniece Luīze Pastore, uzņēmumam “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents Juris Binde, mūziķe Marta Grigale un privātās Montessori sākumskolas direktors un biedrības “Tēvi” pārstāvis Lauris Bokišs.

Čempiona titulu šogad ieguva Hugo Pakalns no Smiltenes vidusskolas, pārstāvot Valkas un Smiltenes novadus. Viņš lasīja Gerharda Holca-Baumerta grāmatu “Alfons Trīcvaidziņš. Kāda neveiksminieka stāsti”. 2. vietā – Amēlija Kanašķe no Bauskas Valsts ģimnāzijas, kura lasīja fragmentu no Džoannas K. Roulingas grāmatas “Harijs Poters un Filozofu akmens 3. vietā – Rendija Rozenbaha, Liepājas reģionālā čempione no Vaiņodes vidusskolas, kura bija izvēlējusies Reičelas Renē Raselas “Nikijas dienasgrāmatu. Ne pārāk laimīgas dzīves stāsts”.

Ogres reģionālais čempions no Ikšķiles vidusskolas Leila Rudovica lasīja fragmentu no Lorenas Čaildas grāmatas “Klerisa Bīna. Gandrīz detektīve”. L. Rudovica pēc dalības sacensībās un pasākumā atzīst: ”Es esmu lepna, ka tiku līdz gala finālam. Es neuzvarēju, bet tas neko nemaina. Es dzirdēju citus dalībniekus un tas man palīdzēs turpmāk uzstāties vēl labāk.”

***

Skaļās lasīšanas sacensību ideja ir aizgūta no Nīderlandes, kur sacensības notiek jau vairāk kā 25 gadus, iesaistot miljonu skolēnu šajā kustībā.

Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību norisi kā valstiski nozīmīgu kultūras pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, LNB, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Visiem finālistiem dāsnu dāvanu karšu skaitu nodrošina SIA “Jānis Roze” un apgāds “Zvaigzne ABC”. Sacensībām palīdz notikt skolotāji, bibliotekāri – reģionālo sacensību kuratori, bērnu vecāki un pašvaldību atbalsts.

Fināla sacensības notiek pasākumu cikla “Latviešu grāmatai 500” ietvaros. Ciklu atbalsta Latvijas Kultūras ministrija.