Inguna, Bumbulītis un citi…

Trešdien, 30.martā, Ogres Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā viesojās Inguna Radziņa, kuras darinātās lelles 2010. gada novembrī varēja aplūkot ikviens Ogres bibliotēkas apmeklētājs. 
Inguna Radziņa ir Dubultu bērnu bibliotēkas vadītāja, leļļu meistare un arī aktrise. Lelles viņa darina, lai ieinteresētu bērnus iepazīties ar grāmatu varoņiem.

 

[Tikšanās ar grāmatu varoņiem. Galerija]

Šoreiz Inguna ar savu „mazo” rokassomiņu bija ieradusies ciemos pie Ogres 1.vidusskolas 2.B klases skolēniem un PII „Sprīdītis” sagatavošanas grupas audzēkņiem. Viņi bija vieni no čaklākajiem, kuri piedalījās Bērnu žūrijas 2010.gada lasīšanas maratonā. Bērniem bija jāizlasa sešas grāmatas, jānovērtē tās un jāaizpilda anketa, norādot kurai grāmatai piešķir 1., 2. un 3.vietu.

Inguna vienu pēc otra no savas „rokassomiņas” izcēla „ciemiņus” – pie bērniem bija ieradies Bumbulītis, Ļoti mobils telefons, Saules stariņš, Kurpju ģimenes pārstāvji, Jenots, kurš draudzējas ar Rūzvelta kungu, Miega zaķis, Superburtiņš un citi. Visas šīs lelles Inguna darinājusi no ikdienišķām, mums apkārt esošām lietām, kuras savu mūžu nokalpojušas, leļļu meistares rokās iegūst „otro elpu”.

 Bērnus visvairāk sajūsmināja Bumbulītis, kurš kādreiz bija jauna, skaista futbolbumba, bet ar laiku nolietojusies un Ingunas meistarīgajās rokās pārvērtusies par saulainu un mīļu lelli. „Viņam ir ļoti garas rokas tāpēc, lai varētu samīļot divus draugus ar vienu apkampienu”, bērniem skaidro leļļu meistare. Interesanta bija „fotosesija”, pēc kuras katrs nofotografētais tūlīt saņēma savu „fotogrāfiju”. Skaļas emocijas izraisīja arī Superburts, kurš sākuma šķita vien liela izmēra burts I ar jostiņu, bet tā radītāja pierādīja, ka tas spēj pārvērsties par jebkuru no mūsu alfabēta burtiem.

 Iedvesmojoties no Ingunas darinājumiem, Ogres 1.vidusskolas 2.B klases bērni ir izgatavojuši savus pasaku varoņus, ar kuriem varat iepazīties pie mums – bibliotēkā.

 Kopumā aizvadītajā gadā Ogres bērnu bibliotēkā Bērnu žūrijā piedalījās, lasīja un vērtēja jaunās grāmatas 139 bērni. Pavisam Latvijā  lasīšanas maratonā bija iesaistījušies 10 tūkstoši bērnu.

 

Bērnu žūrijas 2010 uzvarētāji:

1.-2.klašu grupa


1.vieta
Leduslācēns Ille / Gerda Kārina Nordlunda, Bols Verners, Ivars Sīlis, Mortens Dirrs
2.vieta
Kozlovs, Sergejs. Noršteins, Jurijs. Ezītis miglā
3.vieta 
Cielēna, Māra. Divas pastaigas / māksl. Anita Paegle

 

 3.-4. klašu grupa

 


1.vieta
Frīnss, Žaks. Skolotājs Jāps var visu
2.vieta
Geimens, Nīls. Koralīna
3.vieta
Inese Zandere. Latviešu zvēri

 

5.-7.klašu grupa

 

1.vieta
Māris Rungulis. Kaķu ģenerālis: Šarlaks no Brīvības ielas meklē Herkulesu;
2.vietā
Andruss Kivirehks. Sirli, Sīms un noslēpumi
3.vieta
Astrida Lindgrēne. Saulespļava

 

8.-9.klašu grupa

 

1.vieta
Sūzena Kolinsa. Bada spēles
2.vieta
Laura Dreiže. Pūķa dziesma
3.vieta
Megija Stīvotera. Lamento:feju karalienes viltus

 

Ogres CB galvenā bibliotekāre Aija Žilvinska

Leave a Comment